Microsoft Azure Fundamentals – AZ 900 Sample Questions

In this blog, I have collected 50+ Azure AZ 900 sample questions and answers. The reason for this sample question and answers set is to furnish you with data about the Microsoft Azure Fundamentals exam (AZ 900).

These example questions will make you exceptionally acquainted with both the sort and the trouble level of the questions on the Azure Fundamentals (AZ-900) exam.

az 900 top 50 questions and answers

What is AZ 900?

AZ 900 is one of the fundamental exams for a candidate working on Azure. The AZ 900 exam is the lone exam expected to get the Azure Fundamentals certificate, and a discretionary exam in the wide range of various Azure Paths. This exam is intended for applicants hoping to exhibit fundamental level information on cloud administrations and how those administrations are given by Microsoft Azure.

AZ 900 exam Pattern

Below table explains the details about Azure Fundamentals exam.

Exam NameExam AZ-900: Microsoft Azure Fundamentals
Cost$ 99 USD (Covid impact candidate may take exam in $ 15 USD)
Exam AZ-900: Microsoft Azure Fundamentals – Learn | Microsoft Docs
No. of Questions40 – 60
Passing Marks700 (70%)
Duration85 Minutes
Read related Blogs - 
Microsoft Azure Storage – Benefits, Types and More
Azure load balancer and traffic manager
Developing Microsoft Azure Solutions – 70-532 Exam Topics

Topics to cover for Azure Fundamentals exam (AZ 900)

Below are the topics which needs to cover to qualify AZ 900. Check the links step by step.

Read This - Exam AZ 900 Notes: Microsoft Azure Fundamentals

Azure AZ 900 sample Questions and Answers

Below are some of the questions collected from various resources.

Q1. Do all Azure regions support availability Zones?

A. – No

Q2. Availability zones can be used with many Azure services, not just VMs.

A. No

Q3. Availability Zone in an Azure regions are present in the same data center? (True or False)

A. False

Q4. Availability Zones are to replicate data to multiple regions?

A. No

Q5. Availability zones in a region are connected with low latency link?

A. Yes

Q6. Advantages of regions.

A. High Availability, Low Latency, Global Reach

Q7. Cost of 2 VMs with same configuration in 2 different Azure regions are same?

Answer – No, VM cost vary time to time and also vary from one region to another region.

Q8. Which database can store JSON documents and can add data concurrently from other regions?

A. Azure Cosmos DB (It is a No Relational or NO SQL Database)

Q9. What configuration in Azure provides 99.99 % availability?

Answer – Multiple VM instances in 2 or more Availability Zones or Azure Regions.

Q10. Data stored in Azure storage has atleast 3 copies by default?

A. Yes

Q11. Do every Azure region has multiple data centers?

A. Yes

Q12. What is Azure Traffic Manager?

A. It is an Azure service which permits a user to have a DNS-based traffic load balancer

Q13. An organization plans to move its one of the app to Azure.
It is found that the newly moved app to Azure has low usage in summer but high usage in winter.
What Azure Cloud Services will support budget management for client?

A. Elasticity

Q14. Customer is responsible for availability when using PaaS?

Answer – No

Q15. In PaaS, customer has access to VM instances?

Answer – No

Q16. What is Azure Stream Analytics?

A. It provides real-time analytics and complex event-processing engine.

Q17. Do you have full control of Operating System in IaaS?

A. Yes, in IaaS model user have full access to OS.

Q18. When an Azure VM is stopped, you still continue to pay for storage associated with that VM?

A. Yes. Because VM is stopped but storage is still available.

Q19. Azure resources can only access other resources in the same resource group?

A. No

Q20. If you delete a resource group, all the resources in the resource group will be deleted?

A. Yes

Q21. A resource group can contain resources from multiple Azure regions?

A. Yes

Q22. If you set permissions to a resource group, all the Azure resources in that resource group inherit the permissions.

A. Yes

Q23. Azure advisor provides recommendations on how to reduce the cost of running Azure virtual machines.

A. Yes

Q24. Azure advisor can generate a list of Azure VMs that are protected by Azure backup.

A. No

Q25. Data that is copied to an Azure storage account is maintained automatically in at least three copies

A. Yes

Q26. All data that is copied to an Azure Storage account is backed up automatically to another Azure data center

A. No

Q27. An Azure storage account can contain up to how much data?

A. Unlimited

Read blogs on Azure - Azure Cloud

Q28. Transferring data between Azure Storage accounts in different Azure regions is free

A. No

Q29. Azure Firewall will encrypt all the network traffic sent from Azure to the internet

A. No

Q30. Authorization to access Azure resources can be provided only to Azure AD users ?

A. No

Q31. Azure has built-in authentication and authorization services that provide secure access to Azure resources.

A. Yes

Q32. From Azure Service Health, an administrator can create a rule to be alerted if an Azure service fails

A. Yes

Q33. Can administrator prevent service failure from Azure Service Health?

A. No

Q34. Each Azure subscription can contain multiple account administrators

A. Yes

Q35. Azure Cosmos DB is an Azure PaaS Service?

A. True

Q36. Azure Monitor can monitor both Azure Cloud and on-premise environment?

A. True

For Microsoft Azure Certification list visit this link  - Microsoft Azure Certification List

Q37. In Azure Active Directory , at least 99.9 percent availability is guaranteed

A. Yes

Q38. An Azure free account has a spending limit

A. Yes

Q39. Which Azure Database is a global database which automatically replicates data across multiple regions?

Answer – Azure Cosmos DB

Q40. Which service provides in-memory database?

Answer- Azure Cache for Redis

Q41. Which is the attack on a large basis to down your system in Azure?

Answer – DDoS Attacks

Q42. DDoS Protection Standard is a paid Azure service?

Answer – True

Q43. Which Azure service allows user to allow or block traffic within a Virtual Network based on IP address and port number?

Answer – Network Security Group (NSG)

Q44. Which service provide a dedicated connection between on-premise and Azure Virtual Network?

Answer – Azure ExpressRoute

Q45. Can you convert a free subscription to Pay as you go subscription?

Answer – Yes

Q46. An Azure resource can access another resource which is in some other Resource group?

Answer – True

Q47. Azure Security center provides all advanced features at no cost?

Answer – FALSE

Q48. You want to get an alert if any of the VM is stopped, which service do you enable?

Answer – Azure Monitor

Q49. You want to prevent accidental deletion of your resources by users. You will enable Delete Lock for that resource? True or False

Answer – True

Q50. Which Azure service offers real time analytics and complex event processing engine?

Answer – Azure Stream Analytics

Q51. Automatically prompt a user to change password in case he/ she is login in from unexpected location. What service you will use in Azure?

Answer – Azure Active Directory Identity Protection

Q52. You deployed the virtual machines to two or more scale sets.

You are expecting that services will keep running on the virtual machines, even if a single data center fails.

Is your expectation will be fulfilled with this?

Answer – No

Q 53. Inbound data from on-premise to Azure is free ?

Answer – True

Q 54. Outbound data from Azure to on-premise is free?

Answer – False

Q 55. Data transfer between same Azure region or same availability zone is free?

Answer – True

Q 56. Data traffic between different Azure region or different availability zone is not free?

Answer – True

Watch the Video for AZ 900 Exam Preparation with Questions and Answers

Hope you like this blog. Share this blog within your tech circle. More questions will be added time to time.

Thank you for reading Microsoft Azure Fundamentals – AZ 900 Certification sample exam Questions.

Please follow and like us:

Leave a Comment